Subscribe Twitter

Pages

Khamis, 24 Februari 2011

Undangan Tuhan


Manusia bakalan sesat jika meninggalkan buku manual yang menunjuki tatacara hidup yang sebenar. Manusia tak mungkin boleh hidup dengan sebenar-benar kehidupan tanpa merujuk kepada buku panduan yang diturunkan tuhan rabbul jalil..

Manusia akan hilang punca dan arah tuju kehidupan jika hidup tanpa panduan ilahi ini..asalnya dicipta sebagai satu hidupan dimuka ini, boleh saja ia berubah daripada hidupan kepada hidup-hidupan, daripada memiliki kemanusiaan, berubah kepada kebinatangan..

Wahai diriku dan manusia sekalian…sahutlah undangan Allah jalla wa 'ala yang tidak pernah menzalimi hambanya..

والله يدعو إلى دار السلام ويهدي من يشاء إلى صراط مستقيم

Maksudnya : dan Allah menyeru (manusia ) ke Darussalam ( Syurga ) dan memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki kejalan yang lurus. Surah Yunus :25

Sesungguhnya undangan ini bukan kepada orang tertentu, tetapi kepada sesiapa yang sudi untuk menerimanya, adapun yang enggan, tiada paksaan…

كل أمتي يدخلون الجنة إلا من أبى. قيل: يا رسول الله من يأبى؟ قال من أطاعني دخل الجنة، ومن عصاني فقد أبى

Maksudnya : setiap dari kalangan umatku akan memasuki syurga kecuali mereka yang enggan. Seorang sahabat bertanya : siapa yang enggan memasuki syurga wahai rasulullah? Jawab baginda : sesiapa yang mentaati aku, dia akan memasuki syurga, sesiapa yang mengingkari aku, dia itulah yang enggan ( memasuki syurga ). ( Sahih Bukhari ).

Bacalah al-Quran dan sunnah baginda saw yang diturunkan sebagai panduan kita menyelusuri kehidupan.. usah biarkan diri kita hidup seperti orang yang bermain golf tanpa lubang..bermain tanpa sasaran dan tujuan.. jangan kita biarkan hidup tanpa tujuan…jadikanlah setiap pergerakan dan diam kita sebagai satu usaha mencapai dan menggapai syurga yang didalamnya redha Allah..

Setelah dibaca, cubalah untuk fahami..kerana al-Quran adalah kitab yang sangat mudah difahami, majoriti ayatnya boleh difahami tanpa bersusah payah bertanya kepada orang lain, mampu saja difahami dengan melihat terjemahannya..

Demikian kata Ibn Abbas : tafsir terbahagi kepada 4 kategori..satu daripadanya ialah tafsir yang tiada seorang pun yang punya keuzuran untuk tidak mengetahuinya.

( Tafsir Tabari 1/75 )

Contohnya ayat yang berkaitan dengan balasan baik dan buruk, pengetahuan tentang Allah dan hari akhirat, galakan dan ancaman.. InsyaAllah kita bisa memahaminya jika ada kemahuan dan kesungguhan menerima undangan Allah jalla wa 'ala..

Sampai bila kita sekadar membaca dan menghafal.. fahami dan hayatilah wahai aku dan manusia sekalian..ayat-ayat Allah.. selamatkanlah diriku dari menjadi dikalangan orang yang menolak undangan tuhan…

1 ulasan:

Hamba Allah berkata...

artikel yg segar.bermanfaat utk menyuburkan iman...jzk abg...teruskan posting article yg bermanfaat utk jiwa manusia yg sentiasa perlukan peringatan n seruan menyahut undangan...

Catat Ulasan